Rwanda 2019 ( Afrika )

In de periode van 1 t/m 23 augustus heb ik met veel plezier een vakantie naar Rwanda mogen beleven.

Waar ligt het?

Rwanda ligt aan de oost kant van Africa. Het ligt naast Congo, Tanzania, Burundi en Uganda.

Wat heeft het allemaal te bieden?

Rwanda is een ontzettend divers land met veel verschillende activiteiten, bezichtigingen en historie. Over de historie zometeen wat meer. Maar wat heeft het allemaal te bieden? Ik som de verschillende dingen even op en zo per stuk wat ze allemaal speciaal maakt

 • Safari in het Akagera National Park
 • Boottocht in het Akagera National Park
 • Regenwoud tours in Nyungwe National Park
 • Koffie-plantages bezoeken
 • Overal heerlijke koffie drinken
 • Gorilla’s spotten in het Vulcano National Park ( helaas niet zelf gedaan ) 🙁
 • Veel interactie met de bijzonder vriendelijke bewoners van Rwanda
 • Kanoën
 • Thee plantages door het hele land
 • Thee fabrieken bezoeke

Safari in Akagera National Park

Jaa het Akagera National Park. Wat was dit een fantastische plek. Hier hebben wij twee verschillende gamedrive gedaan. Een dag gamedrive van 6 uur en een nacht gamedrive. Heel veel bijzondere dingen mogen zien, zoals

 • Giraffe’s
 • Olifanten
 • Impala’s
 • Nijlpaarden
 • Goliath heron ( 2 meter grote vogel )
 • En nog veeeeeel meer

En zie hieronder een collage van allemaal leuke foto’s uit het Akagera National Park.

Boottocht Akagera National Park

Het meer zelf is ook echt waanzinnig. Heel veel vogels, waaronder de goliath heron. Dit is een twee meter grote vogel. Zie de eerste foto links. Verder ook bijzonder veel nijlpaarden en krokodillen. En nog heel veel meer bijzondere vogels.

Dit was misschien nog wel het mooiste van het hele Akagera National Park. Met een snelle speedboot over het grote tent lake in ANP. Grappig was de reden waarom het meer tent lake heet. Dit was omdat er vroeger een aantal ontdekkingsreizigers waren die aan dit meer hebben overnacht. Zei hebben hun tent laten staan en hebben het daarom het tent lake genoemd.

Regenwoud in Nyungwe National Park

En dan hebben we het fantastisch mooie regenwoud in Nyungwe National Park. Ik denk wel een van de mooiste natuurparken die ik ooit heb bezocht. Je hebt hier diverse tours, zoals

 • Canopy walkway
 • Waterfall tour
 • Bird tour
 • Congo Nile Trail

Als eerste ga ik het hebben over de canopy walkway. Dit is een tour met uiteindelijk een hangbrug over een leuke afgrond met een prima acceptabel uitzicht. En het bewijs hiervan kun je hieronder checken 🙂

En daarna hebben we de waterfall tour gedaan. Een tocht van drie uur waar je uiteindelijk uitkomt bij 2 geweldige watervallen. De tocht hier naartoe heb je de kans om apen, veel verschillende bijzondere vogels en nog veel meer te zien. En uiteindelijk moeten er natuurlijk genoeg selfies gemaakt worden bij de watervallen. Kijk maar:

En toen hebben wij de bird tour gedaan. Nou ik ben normaal niet zo’n vogels kikker. Maar holy cow wat was deze tour gaaf! In zo’n regenwoud lopen is zo anders dan in een bos in Nederland lopen. Achter elk geluid wat je hoort kun je een dier associëren. Want hoe gaaf is het als je even voorruit loopt en de groep even achter je laat en je goed luistert naar alle geluiden die je hoort. En op deze manier heb ik als eerste de apen gespot die je hieronder ziet. Hier was ik best wel een beetje trots op. En ja ik heb een groot ego maar dit is toch gewoon kicken. Zeg nou eerlijk hoe trots ben je dan als je als eerste die gave apen ziet.

Deze heb ik gespot #trots

Koffieplantage ”Juru”

En hier hebben wij de koffieplantage ”Juru” bezocht. De tocht hier naartoe was al een hele ervaring op zichzelf. twee uur door slechte zandwegen. Takken van overal en nergens. Flinke krassen overal op de auto. Maar het was het 100% waard. Wat een gave niet overcrowded toeristische koffie plantage. Met de lokale plukkers gesproken en met de community daar. Als barista zijnde was het zo gaaf om met deze community te praten. En hun verhalen aan te horen. Wat een ervaring!

De koffieplanten op de ”Juru” Plantage

Washing station van de ”Juru”

Na het bezoek aan de plantage hebben we ook het washing station bezocht van de plantage. Hier worden de koffiebonen uit hun schil gehaald. Gewassen en daarna gedroogd. Het drogen ging doormiddel van de geel/rode machine.

”You are the most nicest tourist we ever met”

De uitspraak van een van de plukkers. Koffie verbind mensen op een magische manier.

Koffie-barretjes in Rwanda

Rwanda zit ook vol met leuke koffiebarretjes. Maar eentje sprint er natuurlijk uit. De koffiebar ‘Pure Africa’. Dit is de koffiebar van het bedrijf Pure Africa in Nederland. Zei verkopen kilozakken koffie aan particulieren en horeca en van de winst investeren zei 10% t in microkredieten in Afrikaanse landen. Wat een toppers! En zei hebben een koffiebar gestart in Kigali de hoofdstad van Rwanda. Hier hebben wij een aantal nachten verbleven.