Dutch Latte Art Championship 2019

Dit jaar heb ik meegedaan aan de DLAC of terwijl de Dutch Latte Art Championships. Eventuele onbegrijpelijke woorden/begrippen staan onderaan de tekst!

Wat is Latte art?

Latte art is melkkunst. Doormiddel van je melk op een bepaalde manier in de koffie schenken zodat er een figuurtje ontstaat. En Taco wat doe jij daar nou mee dan? Nou ik doe mee aan een wedstrijd die dit organiseert. Of terwijl een wedstrijd van SCA-Nederland. Wie de heck zijn dat dan? Dat is de Specialty-Coffee-Association. Deze organisatie verzorgt deze koffiewedstrijden.

Wat doet SCA-Nederland?

SCA-Nederland is de organisator van alle wedstrijden die te maken hebben met koffie. Hier zijn een heel aantal verschillende wedstrijden van, namelijk:

 • Brewers
 • Barista
 • Latte art
 • Cupping

Al deze wedstrijden hebben te maken met koffie. Veel hebben te maken met smaak, zetmethodes en uiteraard de uitstraling van de koffie. Het SCA zorgt altijd voor de organisatie, sponsoren, kandidaten en de niet onbelangrijke en zeer geliefde vrijwilligers.

En nu… de competitie! Hoe is het gegaan?

Uhm nou dit jaar was een beetje een komiek verhaal. Laten we over details niet teveel kwijtschelden. Het was iets met een misschien niet helemaal goed afgestelde maler. Die had wel 40 hele seconden nodig om vier druppeltjes koffie te creëeren. Dat lijkt mij niet helemaal de bedoeling al zeg ik het zelf. TACO WE ZOUDEN NIET OVER DETAILS HEBBEN? Oh jammer te laat nu staat het er al. I’m sorry <3. But we still love y’all <3

Maar mijn run, back to the point. Als eerste hebben we de ART-BAR gedaan. Met een net iets te sexy machine. Check deze foto hieronder even dan. Dit ding is toch gewoon mega vet? Eerlijk… Maar de ART-BAR wat is dat? Dit is een run waar echt alleen op basis van een foto je figuurtje beoordeeld wordt. Hier heb je 15 minuten om aan de machine te wennen. Daarna heb je 5 minuten PREP time. In deze tijd kan je je filterdragers schoonmaken, melk klaarzetten, kopjes klaarzetten kortom alles wat je wil voorbereiden voor je ART-BAR run. Daarna heb je 5 minuten om een perfecte koffie neer te zetten voor de camera. Na 5 minuten moet je wat neerzetten. Hierbij mag je ook ook edgen. En met trots kan ik vertellen dat dit het eindresultaat is geworden:

Een van de andere kandidaten: ”Taco kijk eens even of je het leuk vind”. True facts have been dropped

Mijn run bij de DLAC

En daarna begon ik aan de run. Nou… aan de voorbereiding dan. Tijdens een half uur voorbereiding heb ik diverse dingen kunnen doen. Bijvoorbeeld me designs nog een aantal keer maken, je run voorbereiden en nog veel meer. Daarna gaat je opbouw tijd in waar je je kar gaat opbouwen. Dus alles wat je nodig denkt te hebben op de stage zet je op een kar en die rij je naar boven. Dan heb je nog even de tijd om de machine te checken. Kijkende naar of alles schoon en droog is. Hier mag je nog niks op de stage opbouwen. Alleen een check of alles schoon is en werkend is. Als het niet schoon is krijg je als deelnemer hier punten aftrek op. Wanneer deze tijd voorbij is gaat je PREP tijd in. Hier mag je de stage opbouwen. Bijvoorbeeld je foto’s neerleggen, schotels neerleggen, Je tools gereed maken en doekjes klaarleggen voor je run om te zorgen dat je stage schoon is en ook blijft.

Daarna komt de jury het toneel op. Deze geef je netjes een hand en begroet je netjes om een goede indruk bij de jury achter te laten. Hier kun je hele gemakkelijke bonuspunten op krijgen. En daarna gooi je je hand omhoog en zeg je TIJD. En dan beginnen je 8 minuten. Twee designers en twee freepours. Aan het einde van de pours als een malle je werkplek schoon achter laten en binnen de 8 minuten roep je weer TIJD en dan is je run afgelopen en heb je dit.

Zijn dit de strakste designs die ik ooit heb neergezet? Nee zeker niet. Dit kwam door de zenuwen dat ik twee keer op stage moest staan en daardoor enorme spanning had.

Dit was DLAC 2019. Alle vrijwilligers, Ron, medewerkers van alleborgh en deelnemers bedankt voor de organisatie en gezelligheid!

Words you may don’t understand

 • DLAC = Dutch latte art championships
 • SCA = Specialty coffee association
 • Pouren = Melk in de koffie schenken
 • Edgen = Met een teken tool in je koffie tekenen
 • Modbar = de koffiemachine die je op de foto’s bij de artbar ziet.
 • Alleborgh = De locatie waar de wedstrijden zijn gehouden
 • Brewers = Wedstrijd voor verschillende ZETMETHODES van de koffie
 • Barista = Ofcourse iemand die koffie maakt en er verstand van heeft
 • Cupping = Smaken uit elkaar proeven doormiddel van veel verschillende koffie’s te proeven